Mreže RC i CSU Srbije
Februar 24, 2018, 07:19:05 am *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: SMF - Just Installed!
 
   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Glasanje
Pitanje: Ocenite seminar - "Elementarne nepogode i nastava geografije"
Ne zadovoljava - 0 (0%)
Zadovoljava - 0 (0%)
Dobar - 0 (0%)
Vrlo dobar - 0 (0%)
Odličan - 0 (0%)
Ukupno glasova: 0

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: 184 - Elementarne nepogode i nastava geografije  (Pročitano 6425 puta)
Dejan Stevanović
Administrator
Član
*****

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 36Pogledaj profil WWW E-mail
« poslato: Mart 12, 2011, 10:03:44 am »

kat.br. 184; Obavezan; P2;

Autor(i): mr Marko V. Milošević i dr Marina Todorović

Podržava(ju): Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU

Koordinator(i): mr Jelena Kovačević-Majkić, Geografski institut „Jovan Cvijić“‘ SANU, Đure Jakšića 9, 11000 Beograd; tel: 011/ 263-62-76; faks: 011/ 2675-97; e-mail: gijcsanu@eunet.yu; elementarne.nepogode@gmail.com

Realizator(i): dr Jasmina Đorđević, mr Ana Milanović, mr Marko V. Milošević, mr Jelena Ćalić, Dragoljub Štrbac, mr Milovan Milivojević, mr Dragana Miljanović, mr Jelena Kovačević i Milena Panić

Teme:
Elementarne nepogode – pojam i podela;
Srbija i elementarne nepogode;
Pop lave; Klizišta;
Zemljotresi;
Erozija i bujice;
Atmosferske elementarne nepogode;
Posledice elementarnih nepogoda;
Metode determinisanja elementarnih nepogoda u lokalnoj sredini;
Terenska nastava;
Sis temi odbrane od elementarnih nepogoda;
Aktivnosti za vreme trajanja elementarne nepogode;
Obrazovni sistem kao integrativni deo preventivnih mera zaštite od elementarnih nepogoda;
Obrazovanje kao korektiva potencijalnih stimulativnih aktivnosti za razvoj elementarnih nepogoda;
Radionica


Ciljna grupa: profesori razredne nastave i geografije u osnovnim i srednjim školama

Trajanje: dva dana (16 sati)
« Poslednja izmena: Maj 29, 2011, 10:13:50 pm darije » Sačuvana
Dejan Stevanović
Administrator
Član
*****

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 36Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #1 poslato: Mart 28, 2011, 02:18:47 pm »

Izveštaj o realizaciji seminara
ELEMENTARNE NEPOGODE I NASTAVA GEOGRAFIJE


   U  saradnji Centra za usavršavanje nastavnika i Geografskog društva ,,Rasina“, realizovan je 12. i 13. marta 2011. seminar ELEMENTARNE NEPOGODE I NASTAVA GEOGRAFIJE. Seminar je dvodnevni, sa liste obaveznih seminara i traje 16 sati.
   Realizatori su počeli tačno u 10 časova, kako je programom i predviđeno. Najpre nam je mr Marko Milošević objasnio zašto su izabrali baš ovaj seminar i povezao sa položajem geografije u sadašnjem obrazovnom sistemu. Posebno je istakao kako udžbenici geografije nisu povezani sa savremenim tendencijama u geografiji. Zato su dali predlog Nacionalnom prosvetnom savetu za uvođenje novih nastavnih jedinica u 5. i 8. razredu.
   U teorijske osnove elementarnih nepogoda uvela nas je Milena Panić. Predavanje je izuzetno dobro pripremljeno, opremljeno savremenim, konkretnim primerima i podacima ali je delovalo malo suvoparno. Predavač sve vreme stoji na jednom mestu, ispred računara. U jednom delu je stajala iza flipčart table tako da je polovina učesnika samo čula njen glas a nije je videla. Umesto u 1045 završila je u 1115 pa je o Srbiji i elementarnim nepogodama ispričala za 15 minuta.
   Ana Milanović nam je pokazala slike poplava u Srbiji iz bliže prošlosti a zatim i slike poplava u celom svetu. Izabrani primeri su veoma zanimljivi. Izlaže lepo, tečno, polako, bez žurbe. Pokazuje laserom ključne momente i tačke na slikama i tabelama, ali statično, bez pomeranja sa jednog mesta. Navela je primer kako da izvedemo učenike na teren, šta da im pokažemo i na koje sajtove da ih uputimo, da na edukativan način obrade ovu temu. Nakon statičnog predavanja o eroziji i bujicama pokušala je da komunicira sa učesnicima seminara na temu kako se izvodi terenska nastava. Podelila nam je tabele minimalnih i maksimalnih vodostaja i karte našeg kraja pa smo malo razgovarali kakvo je stanje na našem terenu.
   Marko Milošević je pravi predavač koji je sve vreme držao našu pažnju zanimljivim predavanjem. On se obraća učesnicima seminara i dovitljivim dosetkama ih opominje da ne pričaju. Izlaže veoma dinamično, laserom pokazuje na velikom ekranu pa čak i rukama pokazuje slojeve i kako klizi zemljište. Posebno nas je impresionirao navođenjem činjenica da su klizišta u Bogdanju, Donjem Stepošu i Bukovici ucrtana na kartama pre više od 30 godina.
   U drugi dan nas je uvela vesela i nasmejana Jelena Ćalić koja nas je odmah oraspoložila zbijanjem šala na račun kolega koji kasne. Vešt predavač, koji priča uz pokazivanje na platnu i obraćanje učesnicima tako da nam je njeno predavanje bilo veoma zanimljivo i poučno. Dala nam je ideje i izvore gde možemo više da saznamo o ovim temama. Razgovara sa nama, tako da smo mogli i mi da navodimo primere. Pokazala nam je najnovije podatke o zemljotresu i cunamiju u Japanu i obećala da će nam proslediti i te podatke, jer se oni ne nalaze na CD-u koji smo dobili kao materijal za seminar.
   Predavač Dragoljub Štrbac nam je predstavio metode determinisanja elementarnih nepogoda u lokalnoj sredini. Dao nam je pregled sajtova i u radionici pokazao kako da ih koristimo i kakve podatke na njima možemo da dobijemo. Takođe je ukazao na prednost geografa u snalaženju prilikom elementarnih nepogoda na terenu jer znaju šta treba meriti. Tom prilikom su nam pokazali kako izgledaju neki instrumenti kao što su – daljinomer, dubinomer i različiti modeli GPRS i kako se njima rukuje.
   O sistemu zaštite od elementarnih nepogoda, kao i aktivnostima pre, u toku i nakon elem. nepogoda nas je upoznala Dragana Miljanović. Jeste da je pričala malo brže nego što bi trebalo ali se iz njenog izlaganja vidi koliko ona poznaje ovu oblast i koliko je stručno pripremljena. Ništa nije čitala sa ekrana. Svaki sadržaj slajda je znala bez gledanja u njega.
   U izlaganjima prethodnih predavača neki sadržaji su se ponavljali više puta, što je mr Jelena Kovačević-Majkić objasnila da je to namerno da bi uticali na našu svest o elementarnim nepogodama. Istakla je koliko obrazovanje i uopšte obrazovni sistem može da bude sastavni deo zaštite od elementarnih nepogoda. I njeno pričanje je bilo monotono, jednim tonom, nepomično, bez pomeranja s mesta.
   Opšti zaključak je da je seminar veoma stručno i sadržajno odrađen na najvišem nivou. Svi realizatori su vrhunski stručnjaci u oblastima za koje su nam pripremili predavanja. Naučili smo mnogo, proširili svoje znanje i osnaženi da tragamo u ovim oblastima, da istražujemo i sami i u radu sa decom dolazimo do novih saznanja. Ali didaktičko- metodički ovaj seminar je za mnoge učesnike bio pravo mučenje. Preovladavao je frontalni oblik rada dok se od nas traži da u našem radu bude najmanje zastupljen. Od metoda su uglavnom koristili usmeno izlaganje i ilustrativno-demonstrativnu dok su ostale bile neznatno primetne. Naročito smo, kao primedbu, istakli da smo poslednju temu mogli da odradimo mi u vidu radionice, jer odlično znamo kako je ova tematika predstavljena u udžbenicima po temama i razredima...I tako smo mi postali regruti u predupređenju posledica elementarnih nepogoda.
Sačuvana
csuleskovac
Zaposleni u centrima
Član
***

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 2Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #2 poslato: April 06, 2011, 12:00:04 pm »

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, Leskovac ovaj seminar je održan 2. i 3.aprila.
Iako je bilo malo učesnika, svi su bili prezadovoljni predavačima, temama i celokupnom organizacijom.
Sačuvana
darije
Administrator
Član
*****

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 35Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #3 poslato: April 06, 2011, 11:23:14 pm »

Sjajno. Baš danas smo kontaktirali koordinatora, tako da će se uskoro i kod nas, ako utanačimo termine, održati ovaj seminar. Dosta profesora geografije se već interesovalo...
Sačuvana

darije
Administrator
Član
*****

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 35Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #4 poslato: Maj 29, 2011, 10:21:34 pm »

Јуче и данас је и код нас одржан семинар. Од учесника сам у непосредном разговору чуо отприлике слична запажања као у првом посту. Ја бих само додао да се наш семинар разликовао због специјалног госта, господина Казуаки Камеде, аташеа Амбасаде Јапана, заменика шефа Мисије, који је на позив нашег директора, присутне учеснике упознао са детаљима земљотреса који је погодио Јапан изазивајући велики цунами са катастрофалним последицама...
Надам се да ће неко од учесника и из првог лица прокоментарисати семинар.
« Poslednja izmena: Maj 31, 2011, 07:06:31 pm darije » Sačuvana

Dejan Stevanović
Administrator
Član
*****

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 36Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #5 poslato: Maj 30, 2011, 08:46:07 am »

Fantastočno!
Sačuvana
darije
Administrator
Član
*****

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 35Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #6 poslato: Maj 31, 2011, 07:02:48 pm »

Slažem se. Evo i malo detalja o toj poseti: Detaljnije
« Poslednja izmena: Maj 31, 2011, 07:04:25 pm darije » Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!